Историята на ФК Старт и „мачът на смъртта“.

Историята на ФК Старт и „мачът на смъртта“.

През 30-те години на миналия век, забавленията в СССР за обикновения човек се свеждат до почти нула. Планът петилетка на Сталин е впрегнал цял един народ в опит, който цели да превърне съюзът в индустриална суперсила. Когато комунизмът се изгражда, явно няма време за глупости. Киното е в доста експериментална фаза, за телевизия не може да става и дума, а цялото изкуство е задължено да следва доктрината на „социалистическия реализъм“.

46

Затова не бива да ни учудва, че най-популярното развлечение в СССР по онова сиво време е нещо така просто, гениално и безвременно като футбола. През 1936 година, официално е създадена Съветската футболна „А“ група, включваща в себе си отбори, които наблюдаваме и до днес, като Динамо Москва, Динамо Киев и Динамо Тбилиси. (От имената, разбирате, че електрическите генератори са хипер-модерни по онова време. Били са нещо като Айфони.)

Untitled-1

В продължение на пет години, лигата се радва на огромна популярност. В СССР започват да се оформят и футболни „звезди“, като Борис Пайчадзе и Григорий Федотов, на които са кръстени стадиони в днешни дни.

Абсолютно всички забавления, обаче, си отиват много, много бързо…

db3cd9db5aabbc1f244c5fe4e30d3907

На 22.06.1941 година, армията на фашистка Германия нахлува в Съветския съюз, което ефективно стартира Втората световна война в СССР. Боевете са крайно ожесточени и тежки. Въпреки, че съветският отпор не позволява на Германия да завземе Москва, СССР губи огромна част от днешна Украйна, която е окупирана, отцепена и обявена за немски „райхскомисариат“.

При завземането на Киев, немците залавят над 600,000 съветски войници, сред които и Николай Трусевич, вратар на Динамо Киев…

nikolai_trusevich

Няколко месеца по-късно, след като немците успяват да стабилизират новата си провинция и да придобият пълен контрол над градския живот, всички останали живи военнопленници биват освободени, защото окупаторите не могат да си позволят да ги изхранват. Те наново трябва да се интегрират в обществото. Отслабен от недохранване и раните на войната, Трусевич усилено започва да си търси работа, която да го спаси от тежкото му положение. За негово щастие, няколко дни след освобождението му, по улиците на Киев, той е срещнат и разпознат от управителя на хлебозавод „номер 3“, който е огромен фен на Динамо. Управителя веднага предлага на Трусевич работа като чистач в хлебозавода. Бившият вратар приема радушно.

(Любопитен факт: За разлика от Киев, където повечето от продукцията на хлебозавода е била предназначена за немците, в Сталинград и Ленинград, двата града най-засегнати от войната, по онова време, хлябът се е правел от горчиви остатъци на житни люспи, фуражни плевели или полухрасти и е бил пържен в машинно масло.)

Скоро, още няколко бивши играчи на Динамо Киев намират работа в хлевозавода. Приоритет, обаче, по-скоро им е оцеляването, отколкото футбола.

Евентуално, немците достигат до заключението, че колкото повече успеят да нормализират обстановката в града, толкова повече биха могли да спечелят доверието на местното население. Те решават да отново да разрешат създаването на футболни клубове, и да създадат градска футболна лига, с отбори, включващи футболистите участващи в румънските, унгарските и немските армии в региона.

Трусевич и приятелите му, решават да съберат отбор, за да се разтоварят от подтискащата обстановка. Тъй като не им достигат играчи, към тях се присъединяват бивши футболисти на по-малко известния Локомотив Киев. Отборът е кръстен „ФК Старт“.

FC-Start-1-of-1

Първият мач на отбора се състои в началото на юни 1942 година. Въпреки че са слаби, уморени, гладни и без екипировка, Старт побеждават сборен отбор на унгарския гарнизон с резултат 7-2. Последват победи с 11-0 над румънския гарнизон, 5-1 и 3-2 срещу унгарски отбор, наречен „Вал“, и с 6-0 над отбор на немските ЖП войски.

Мачовете на Старт бързо започнали да събират огромна публика, която много се радвала на украинските успехи срещу окупационните сили.

Немците не са никак доволни от победите на Старт. Малко по малко, бившите военнопленници се превръщали в народни герои. Затова окупаторите противопоставят срещу тях „Флакелф“ – най-добрият немски отбор, състоящ се единствено от „чисти и перфектни арийци“, офицери от „Луфтвафе“ (нацистките военновъздушни сили). Целта била, Флакелф да унижи Старт възможно най-силно, за да се докаже превъзходството и непобедимоста на третия райх.

Мачът между Флакелф и Старт се състоял на 6 август 1942 година.

Старт победили с 5-1.

Немците, разбира се, били разярени. Отборът на Флакелф бил строен и му било заповядано следващия път да спечели „на всяка цена“.

На следващия ден из града са разлепени плакати – три дни по-късно, щял да се състои реванш. Старт, на които предстоели три тежки работни дни в хлебозавода, срещу Флакелф „в подсилен състав“.

death_match_poster

Цената на билета е 5 рубли – около половин месечна заплата, по онова време. Въпреки това, стадион „Зенит“ се пука по шевовете. Атмосферата, обаче е много различна от предишния мач. Войници с автомати и озверели немски овчарки, обикалят публиката, за да не може те да скандират за отбора си и да пазят тишина.

Малко преди мача да започне, в малката съблекалня на Старт, играчите получават посещение от „неочакван гост“. Това бил офицер от СС, който им казал, че „не е в техен интерес да спечелят мача“ и че е необходимо да поздравят публиката и противниковите играчи с „Хайл, Хитлер!“. В минутите след това, в съблекалнята, играчите на Старт са изправени пред огромно решение – дали да се подчинят на инструкциите на офицера, или да ги игнорират и да поемат евентуалните последици.

1754982

Двата отбора излизат на терена. Флакелф правят „Хайл, Хитлер!“ поздрава, но от Старт не отвръщат. Вместо това, те се потупват по гърдите и изкрещяват „Физкултура!“.

Мачът започва лошо за Старт. Съдията очевидно свири в полза на немците и игнорира няколко ужасни техни нарушения. Трусевич е изритан с все сила в главата, което му причинява масивно сътресение. Той довършва първото полувреме замаян и с нарушено зрение. Резонно Флакелф открива резултата. За пръв път от създаването на отбора, Старт изостава с един гол. До края на мача се налага да приемат нова стратегия, защото вратарят им е ефективно премахнат. Те се втурват в яростна атака и започват да пресират и затварят немците в тяхната половина. Един от нападателите на Старт – Клименко, успява да премине цялата немска защита и да изравни. Публиката забравя за кучетата и автоматите и започва да се радва и пее, все едно Украйна е освободена. До края на полувремето Старт вкарва още два пъти.

През второто полувреме украинците играят без никакъв страх, като перфектно смазана машина и добавят още два гола. Все пак, и сътресението на Трусевич си казва думата, което води и до два немски гола. Малко преди края на мача, Клименко е на път да повтори подвига си от първото полувреме. Той преминава половината немски отбор, включително техния вратар, но на една педя пред гол линията, той се обръща и с насмешка изритва топката към своята половина. Шокиран от това дръзко изпълнение, което по-скоро би било пристойно за училищния двор, отколкото за стадион, охраняван от автомати, съдията дава край на мача, преди 90-те минути дори да са официално завършили. Крайният резултат е 5-3 за Старт.

Двата отбора си стискат ръцете, играчите на Старт се прибират в хлебозавода и отпразнуват победата си с домашна водка.

Седмиците след победата отминават сравнително тихо. Докато един ден, в хлебозавода пристига офицер от Гестапо със списък в ръка. Играчите са извиквани един по един и арестувани. След дни на разпити, са изпратени в трудовия лагер „Сирец“, в покрайнините на Киев.

Syrets_(Syretskij_concentration_camp)_Kiev

В продължение на шест месеца, играчите са подложени на тежък труд и нечовешки глад.

В една студена, зимна сутрин, комендантът на лагера обявява, че е разкрит план за „саботаж“, и че за наказание, всеки трети пленник в лагера ще бъде екзекутиран.

„Трети“ се оказват трима футболисти. Нападателят Клименко, защитник на име Кузменко и Николай Трусевич, създателя на отбора. Те са убити на място.

Трусевич загива на 34 години, облечен в единствената дреха която притежава – екипът на ФК Старт.

След края на войната, режимът на Сталин заклеймява играчите на Старт като колаборационисти, защото са участвали в мач срещу германски отбор. На оцелелите играчи се налага да се укриват. Едва в средата на 60-те години, по времето на Леонид Брежнев, играчите на Старт стават звезди на съветската пропаганда. На загиналите играчи е връчен посмъртно медал за кураж, а на живите, медал за бойни заслуги.

715LO05wFvL._SX425_

Историята на ФК Старт не остава безразлична и за Холивуд. През 1981 година, режисьорът Джон Хюстън прави филма „Бягство към победата“, който е грубо базиран върху „мача на смъртта“. Главните роли се изпълняват от Силвестър Сталоун (който играе еквивалента на Трусевич), Майкъл Кейн и Пеле.

EscapeToVictory_quad_UK_VicFairDavidJarvis-5-500x321

През 2012 година, в Русия излиза друг филм за ФК Старт, наречен „Мач“, който описва играчите като руски комунисти, вместо украинци. Това води до забрана на филма в Украйна, където властите го описват като нео-империалистическа руска пропаганда. Ролята на Трусевич се изпълнява от Сергей Безруков.

MAtch

За цялото си съществуване ФК Старт изиграва 9 мача и печели всичките с голова разлика 58-10.

 

Advertisements

One thought on “Историята на ФК Старт и „мачът на смъртта“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s